مرز تغییر چهره طبیعی هر کدام از ما که بهدلایل منطقی، احساسی یا حتی غیرمعقولانه از آن رضایت نداریم تا کجاست؟ آیا مجازیم با دستکاریهای پزشکی از خودمان چهرههای عجیب و غریب و گاهی ترسناک و حتی وهمانگیز بسازیم؟به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم ، این روزها کم نیستند جوانانی که با تغییر قیافههای عجیب از طریق جراحیهای پلاستیک در اندیشه کسب شهرت در فضای مجازی هستند، اما در خلق این چهرههای ترسناک و دستکاریشده تا چه اندازه اندیشههای توهمزده خود فرد و چقدر ردپای غیرمسؤول و غیرمتعهدانه یک پزشک قابل ردیابی است؟
خبرساز شدن تغییر چهره عجیب یکی از چهرههای مشهور اینستاگرامی، بهانهای شد تا پای صحبتهای دکتر بابک نیکومرام، فوقتخصص جراحی پلاستیک و نایبرئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران و تحلیل وی از معضل بی قانونی حاکم بر حوزه جراحی زیبایی در کشور بنشینیم.
«مواد درسی حوزه زیبایی علم جراحی پلاستیک بهطور کلی با بقیه دروس رشتههای درمانی فرق دارد. دید ما در بسیاری از مسائل زیبایی بازتر شده است، زیرا آن اصول را بهطور حرفهای فرا گرفته و پختهتر شدهایم و بعد از رسیدن به این مرحله از دانش، حاضر نیستیم بیماران را بیهوده عمل کنیم.
البته متخصصان خوب و بد در همه رشتهها وجود دارند و ما نیز از این مساله در جامعه پزشکی مبرا نیستیم، ولی حداقل ما دورههای آموزشی این رشته را طی کرده و آموزش آن را دیدهایم و اگر عارضهای هم باشد، میتوانیم آن را برطرف کنیم یا از دیگر استادانمان برای جبران آن مشکل کمک بخواهیم.»نایبرئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران ضمن اشاره به مطالب فوق میافزاید:
هیچ نظارتی درخصوص اعمال جراحی زیبایی که توسط افراد غیرمتخصص و آموزشندیده در کشور انجام میشود وجود ندارد و این مسائل سلامت مردم را به خطر انداخته است. این در حالی است که امروزه در بسیاری از کشورهای متمدن، قوانین و مقررات سفت و سختی در خصوص چگونگی اعمال جراحی زیبایی وضع و سلامت مردم تضمین شده است.
این در حالی است که در آن دسته دستورالعملهای محدودی نیز که توسط وزارتخانه مثلا درخصوص لیپوساکشن و رینوپلاستی ابلاغ شده است، نهادهای نظارتی نقش خود را به خوبی انجام نمیدهند.
دکتر نیکومرام با اشاره به این مطالب میافزاید: بعضا اعلام می کنند که نیروی کافی برای کنترل و نظارت در اختیار ندارند، ولی دیده شده است که حتی با گزارش همکاران و حتی بیماران آسیبدیده در خصوص بعضی تخلفها، مسؤولان نظارتی چشم خود را در این خصوص بستهاند که این شائبه را تداعی میکند که گردش مالی بالای اینگونه اعمال، مستعد ایجاد زمینه فساد در نظارت گشته است.
این بینظارتی به آن حد رسیده که تبلیغات گمراهکننده، اغواکننده مروج اعمال جراحی زیبایی و خارج از اصول حتی توسط تکنیسینها، افراد غیرپزشک و دلالان حوزه زیبایی آزادانه و گستاخانه در تمام در و دیوار شهر و همچنین در فضای مجازی به چشم میخورد و نهادهای نظارتی چشم خود را در این خصوص بستهاند یا در کنترل آن ناتوانند.
رتبه اول ایران در مصرف ژل و بوتاکس!
دکتر نیکومرام در خصوص آمار جراحی زیبایی در ایران میگوید: متاسفانه تعداد قابل توجهی از اعمال جراحی زیبایی در مراکز جراحی محدود، کلینیکهای پوست و حتی مطبهای شخصی انجام میشود که بهخصوص در دو مورد آخر بهدرستی گزارش نمیشود. از طرفی متولی این کار نیز در کشور مشخص نشده است؛ بنابراین آمار دقیقی از تعداد اعمال جراحی زیبایی نمیتوان ارائه داد.
ولی آنچه میدانم، این است که آمار بسیار بالایی داریم و سال قبل که با مسؤول پخش خاورمیانه یکی از شرکتهای معتبر سازنده ژل و بوتاکس صحبت میکردم، اعلام کرده بود فروش بسیار بالایی در ایران دارد و بین تمام کشورهای منطقه رتبه اول را داریم و احساس رضایت زیادی بهعنوان یک بازار خوب داشت. در مورد پروتز و دیگر مواد مصرفی نیز وضعیت همینگونه است.
ولی آیا واقعا ما به مصرف این همه ژل و بوتاکس و پروتز نیاز داریم؟ آیا اینها ارز کشور را مصرف و جیب مردم را خالی نمیکند؛ ارزهایی که در این شرایط کشور بهسختی تهیه میشود! حتی کشورهایی با سرانه درآمد بالا نیز این مقدار اعمال زیبایی و مصرف ژل، بوتاکس و پروتز ندارند.