میکرونیدلینگ چیست ؟
میکرونیدلینگ ، که تحت عنوان Collagen Induction Therapy نیز شناخته می شود ، روشی غیرتهاجمی جهت جوانسازی پوست بوده که با استفاده از یک دستگاه که بر روی آن سوزن های بسیار ریز و ظریف تعبیه شده است ، صدها حفره نازک بر روی سطح خارجی پوست ایجاد کرده و بدین ترتیب به درمان بسیاری از مشکلات پوستی هم چون چین و چروک ، جای جوش ، جای اسکارهای پوست ، ترک های پوستی ، جای سوختگی ، لک های پوستی و غیره می پردازد.( جوانسازی پوست در تهران )
برخلاف تصورات عامه مردم روش جوانسازی میکرونیدلینگ ، روشی جدید نبوده و بیش از ۵۰ سال قدمت دارد.
نحوه انجام میکرونیدلینگ
در ابتدا صورت بیماران با استفاده از کرم های بی حس کننده ، بی حس شده و سپس پوست صورت با استفاده از یک گاز استریل پاک شده و پوست به مواد سرم با مزو آغشته می شود.
پس از انجام مراحل فوق ، پزشک با استفاده از دستگاه میکرونیدلینگ ، حفره هایی نازک و ریز در پوست صورت ایجاد می کند.
حفره های ایجاد شده در سطح خارجی پوست ، عمقی نبوده و تنها تا لایه دوم پوست پیش می رود ؛ به همین علت است که حفره های ریز ایجاد شده توسط دستگاه میکرونیدلینگ ، سبب تحریک پوست به تولید کلاژن شده و بدین ترتیب پوست خود را بازسازی کرده و ضخامت لایه اول پوست افزایش می یابد.
هدف از ایجاد حفره های میکرونی ، جذب سرم های مخصوص توسط غشای داخلی پوست می باشد ، بدین ترتیب فرد نتیجه ای مطلوب تر دریافت خواهد کرد.
در بسیاری از مواقع ، سرم و مواد مغذی نیز همزمان با ایجاد حفره های میکرونی در پوست تزریق می شوند.
بسیاری از افراد در این باره سوال دارند که جهت دریافت نتیجه مطلوب از میکرونیدلینگ ، به چند جلسه درمانی نیاز است ؟
در اکثر مواقع ، بیماران به بیش از یک جلسه درمانی نیاز داشته اند ؛ اما به طور کلی تعداد جلسات مورد نیاز بسته به گستردگی مشکل بیماران ، متفاوت می باشد.
آیا نتیجه میکرونیدلینگ ، بلافاصله پس از درمان قابل مشاهده است ؟
بعد از گذشت چند روز از انجام این روش از جوانسازی ، پوست شروع به بهبود کرده و در اثر بازسازی و کلاژن سازی ، پوست به تدریج روش تر شده و نتیجه قابل مشاهده خواهد بود.
مدت زمان مورد نیاز جهت انجام میکرونیدلینگ ، چقدر می باشد ؟
کل مدت زمان مورد نیاز جهت انجام این روش از جوانسازی ، ۲۰ الی ۳۰ دقیقه می باشد.
عوارض میکرونیدلینگ
در صورتی که این روش از جوانسازی پوست ، تحت نظر پزشک ماهر و با تجربه انجام گیرد ، مشکلی بیماران را تهدید نخواهد کرد ؛ اما در غیر این صورت ممکن است پوست نسبت به درمان واکنش نشان دهد.
انجام میکرونیدلینگ به چه افرادی توصیه نمی شود ؟
در صورتی که فرد دارای جوش یا آکنه بر روی صورت خود باشد ، باید پس از بهبودی کامل اقدام به انجام میکرونیدلینگ کند ؛ در غیر این صورت احتمال بروز عفونت وجود دارد.
این روش مناسب افرادی که پوست آن ها ملتهب می باشد ، نیست ؛ چرا که انجام این روش در این افراد ، ممکن است سبب تحریک پوست و افزایش التهاب شود.
مراقبت های بعد از میکرونیدلینگ
التهاب ، سرخی و کبودی پوست پس از انجام این روش مسئله ای طبیعی بوده و حداکثر پس از ۴۸ ساعت از بین می رود ، مصرف برخی از میوه ها هم چون آناناس سبب تسریع رفع التهاب پوست می شود.
افراد به هیچ وجه نباید جهت کاهش التهاب پوست از داروهای ضد التهاب هم چون ادویل ، بروفن ، ژلوفن و غیره استفاده کنند.
افراد باید حداقل به مدت ۴۸ ساعت پس از انجام این روش درمانی ، از انجام کارهایی که سبب تعریق می شوند ، پرهیز کنند.
افراد باید در صورت پوسته پوسته شدن پوست صورت ، از دست کاری کردن آن خودداری کرده و از کرم های ترمیمی تجویز شده توسط پزشک استفاده کنند.
افراد پس از انجام این روش از جوانسازی ، باید حداقل به مدت ۱۲ ساعت از کرم ضد آفتاب استفاده نکنند.
کسانی که روش جوانسازی میکرونیدلینگ را انجام داده اند ، باید حداقل به مدت ۱۰ روز از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید ، خودداری کنند.
افراد باید حداقل به مدت ۱۲ ساعت پس از آن ، از انجام فعالیت های ورزشی سنگین پرهیز کنند.
بانوان پس از انجام میکرونیدلینگ ، باید حداقل به مدت ۱۲ ساعت از آرایش کردن پرهیز کنند.
مصرف الکل حداقل تا ۱۵ روز پس از انجام آن ممنوع می باشد.
درمان با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ با تحریک سلول های بنیادی پوست سبب ترمیم منافذ بسیار ریز پوست ، عروق جدید و رشته های کلاژن جدید و منظم که سبب بروز اسکار اکنه می شوند ، می شود.
در مکانیسم اولیه منافذ میکرومتری بین کلون های ملانوسیت ایجاد می شود که سبب افزایش جذب دارو شده و علاوه بر آن سبب ایجاد سلول های جدید با ملانوم نرمال نیز می شود.
مکانیسم دوم که یک تحقیق در رابطه با آن در دانشگاه فرانسه انجام شده سبب عمل مکانیکی تفریق بافت ملانوسیت می شود که اجازه فعالیت سلول های جدید را می دهد.
میکرونیدلینگ به علت استفاده از فاکتورهای رشد پلاکتی ، فیبروبلاست یا سلول های بنیادی ، گیاهی سبب بروز نتایج قابل توجه ای در رفع بسیاری از مشکلات پوستی هم چون ملاسما ، ویتیلیگو ، حفره های پوست ناشی از آکنه ، آبله مرغان ، سالک و غیره شده است .
درماپن ( دستگاه میکرونیدلینگ ) یکی از روش های نوین درمان پوست بوده که یکی از کاربردهای آن درمان ملاسما می باشد.
منظور از ملاسما لکه های قهوه ای رنگ بر روی صورت افراد بالغ می باشد که بیشتر در نواحی هم چون پیشانی ، گونه ، لب فوقانی ، پل بینی و غیره دیده می شود.
در اغلب موارد ملاسما در بانوان دیده می شود و تنها ۱۰ درصد از آقایان درگیر این عارضه می باشند.
لک های ملاسما در فواصل گرم بسیار پر رنگ تر از فواصل سرد خواهند بود.
عوامل بسیاری سبب بروز ملاسما می شوند که عبارت اند از :
ژنتیک
تغییرات هورمونی
مصرف برخی از داروها
ابتلا به برخی از بیماری ها هم چون بیماری های تخمدان ، تیروئید و غیره
اشعه نور خورشید
عارضه ملاسما
عارضه ملاسما تاثیر به سزایی بر روی ظاهر افراد دارد و به همین علت اعتماد به نفس آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد از این رو بسیاری از افراد درگیر با این بیماری به دنبال امتحان روش های گوناگون جهت درمان آن هستند.
متاسفانه در حال حاضر با روش های درمانی موجود هنوز درمان قطعی و کاملی برای این بیماری وجود ندارد.
برخی از داروها هم چون داروهای ضد لک حاوی هیدروکینون پایه و اساس درمان یبماری ملاسما بوده و معمولا در مدت زمان استفاده نتایج خوبی نیز دارند اما پس از قطع دارو ممکن است مجددا عود کنند ، تاثیر گذاری این داروها بیشتر بر روی لکه هایی که به صورت ملاسماهای سطحی هستند می باشد.
سایر روش های درمانی بیماری ملاسما مزوتراپی ، میکرودرم ابریژن و در آخر لیزر می باشد.
درمان ملاسما به روش لیزر
در رابطه با درمان ملاسما به روش لیزر مقالات بسیاری وجود داشته و دستگاه های مختلفی بر روی آن ها تست می شود یکی از رایج ترین این دستگاه ها لیزر co2 فرکشنال می باشد که با ایجاد تراش های سطحی بر روی پوست سبب کمرنگ تر لک ها می شود اما در حال حاضر دستگاه های لیزرهای کیوسوئیچ جدیدتر بوده و با طول موج ۱۰۶۴ نتایج نسبتا خوبی دارند.
معمولا بر روی فرد با جلسات متعدد به مدت ۱ الی ۲ ماه از این لیزر استفاده می شود.
با توجه به این موضوع که در حال حاضر در پاتولوژی ملاسما وجود عروق خونی و ارتباط آن با ملانوسیت ها را سبب ایجاد تغییر رنگ تیره می دانند استفاده از این لیزر می تواند نتایج بسیار قابل توجهی بر روی بر طرف کردن لک های ناشی از ملاسما داشته باشد.
برای انجام این روش درمانی بیماران باید به صورت هفتگی مراجعه کرده و به طور متناوب از لیزر کیوسوئیچ ۱۰۶۴ و لیزر کیوسوئیچ ۵۸۵ استفاده کنند.
معمولا نتایج به دست آمده از این روش درمانی در جلسه چهارم یا پنجم بسیار ایده آل خواهد بود و لکه های رنگی به طور قابل توجهی بهبود و کاهش پیدا می کنند.
روش درمانی لیزر
مکانیسم این لیزر بر اساس تئوری Subcellular Photothermolysis می باشد به این روش که بدون تخریب سلول های ملانوسیتی تنها ملانوزوم ها را هدف قرار می دهد و در نهایت سبب کاهش فعالیت سلول های ملانوسیتی و ایجاد ملانین می شود.
همانطور که گفته شد هدف این روش تخریب سلول های ملانوسیتی نبوده و تنها هدف آن تخریب ملانوزوم و رنگدانه ملانین است لازم به ذکر است این لیزر از طریق انرژی های کم و اسپات سایزهای بزرگ عمل می کند.
طبق مطالب فوق در اکثر مواقع نتایج بسیار ایده آلی در جلسات چهارم و پنجم دیده می شود ، در موارد دیگر نیز نیاز به جلسات نگهدارنده در فواصل یک ماه و حتی فواصل بیشتر جهت حفظ اثر درمانی می باشد.
در برخی از مواقع در کنار این روش ، درمان دارویی نیز تجویز می شود.
طبق مطالعات انجام شده می توان گفت استفاده از طول موج ۵۸۵ نانومتر بیشتر روی عروق خونی تاثیر داشته و ترکیی آن با لیزرهای ۱۰۶۴ بیشتر بر روی ملانین اثر دارد نتایج قابل توجهی را به همراه خواهد داشت.
هزینه میکرونیدلینگ
هزینه میکرونیدلینگ ، بسته به میزان ایرادات بیماران متفاوت بوده و توسط پزشک مشخص می گردد ؛ در صورت تمایل به انجام روش درمانی میکرونیدلینگ می توانید به مطب دکتر ارشیا عبداللهی فرد واقع در تهران – پاسداران مراجعه نمایید.