کیمونو لباس سنتی ژاپنی
کیمونو، جامهای سرتاسری دارای آستینهای بلند و گشاداست و تا ساق پا را میپوشاند. امروزه، بیشتر زنان کیمونو میپوشند؛ آن هم در موقعیتهای اجتماعی خاص. هنوز نیز عدهای از زنان و حتی مردان مسن از کیمونو به عنوان لباس روزانه خود استفاده میکنند، اما استفاده اصلی کیمونو در مراسم چای ژاپنی و عروسی است.
اجزای تشکیل دهنده کیمونو
طبق اطلاعات بدست آمده از نقاشی ها و منابع مکتوب، لباس دربار ژاپن در زمان باستان کاملا مشابه لباس دربار چین بوده است. کیمونو از فرهنگ چین در سده ۵ (میلادی) نشات میگیرد و از دوران موروماچی در ژاپن شایع شد.
در دورهی سلسلهی کوفان که یک امپراطوری چینی بوده، به دلیل مهاجرت زیاد از چین به ژاپن و سپس جنگهای شدید دو کشور با یکدیگر، فرهنگ این دو با یکدیگر ادغام شد. اصالت کیمونو از لباسی به اسم هانفو که به افتخار خاندان وو wu نامگذاری شده بود، برداشته شده است.
کیمونو به عقیده بسیاری از ژاپنیها زیباترین گنجینه ملی کشورشان است. واژه ”کیمونو“ در زبان ژاپنی به معنی پوشاک، جامه، تنپوش، لباس و چیزهای پوشیدنی است. کیمونو لباس سنتی ژاپن است و طرح و شکل آن طی دوره های تاریخ این سرزمین تغییرات چشمگیری داشته است که نشانگر اهمیت و نگرش جامعه و فرهنگ هر دوره به این پوشش است. آنچه امروزه مردان و زنان و کودکان ژاپنی به اسم کیمونو میپوشند تفاوت بسیاری با کیمونوهای اولیه دارد.
جلوی کیمونو باز است و معمولا از چپ به راست دور بدن را میپوشاند. به دیگر بیان تکه چپ آن روی قسمت راست قرار میگیرد. کیمونو گاهی هم از راست به چپ به تن میشود، بهویژه هنگام مراسم تدفین. شالی نیز دور بدن بسته میشود که کیمونو را محکم نگاه میدارد و ابی نام دارد.
کیمونو را معمولا با پای افزارهای سنتی میپوشند مانند گتا یا زوری که از چوپ ساخته میشود. جورابی که با کیمونو میپوشند تابی نام دارد که شکافی در پنجه پای آن دیده میشود. زیر کیمونوهم کیمونوی کوچکتری بهعنوان لباس زیر پوشیده میشود که ناگاجوبان خوانده میشود.
کیمونو کودکانه
گونه دیگر کیمونو یوکاتا نامیده می شود که در فصل تابستان توسط مردان و زنان پوشیده می شود. با توجه به اقتضاء زمان همراه این کیمونو از صندل چوبی استفاده می شود همراه با یک کمربند چرمی یا پارچه ای. یوکاتا معمولاً از کتان بسیار سبک ساخته می شود و رنگ آن معمولاً از ترکیب رنگ های بسیار روشن می باشد و بیشتر زمان فستیوال تابستانی همانند بن ادوری استفاده می گردد.
کیمونو لباس خاصی بوده و برای دوخت آن باید استانداردهای خاصی رعایت شود. یکی از ویژگیهای خاص کیمونو تختهی پارچهی بکار رفته در آن به اسم تن tan است. این تخته پارچه باید در ابعاد ۳۶ سانتیمتر عرض و ۱۱.۵ متر طول باشد. جالب توجه است که پارچهی کیمونو فقط دوخته شده و به هیچ عنوان برش نمیخورد. همین قاعده باعث شده که به راحتی بتوان کیمونوی قدیمی را برای شخصی با سایز متفاوت آماده کرد. این امر، رواج معاملات کیمونوی دستدو را در پی داشته است.